انتخاب رشته، یکی از مهمترین تصمیماتیه که ما در مسیر موفقیت تحصیلی و حتی مسیر زندگی، باید بگیریم. درست یا غلط بودن این تصمیم، ممکنه تا سالها مشخص نشه و بعد از سالها، تازه متوجه بشیم که رشته انتخابی ما، مناسبمون نبوده و از اول اشتباه انتخاب کردیم!
یکی از راههایی که میتونه در این انتخاب به ما کمک کنه، انجام تست هالند و استفاده از نتیجه اونه. پس در این مقاله میخوایم به موضوع استفاده از تست هالند در انتخاب رشته بپردازیم تا بتونین با به کارگیری این روش، از انتخاب رشته اشتباه جلوگیری کنین.
تست هالند، به شما کمک میکنه که با نقاط قوت و نقاط ضعف خودتون آشنا بشین تا بتونین بهترین انتخاب رو برای ادامه تحصیل داشته باشین.
تست هالند چیست؟
تست هالند که به نامهای تست رغبتسنجی شغلی هالند (Holland Code Test) یا ارزیابی تیپهای شخصیتی شغلی هالند هم شناخته میشه، یک ابزار ارزیابی روانشناختیه که برای شناسایی علایق و تمایلات شغلی افراد طراحی شده.
این تست به افراد کمک میکنه تا درک بهتری از تیپهای شخصیتی پیدا کرده و بر اساس اون، مسیر تحصیلی خودشون رو انتخاب کنن.
تست هالند بر اساس نظریه یک روانشناس آمریکایی به نام جان هالند (John L. Holland) شکل گرفته. این شخص در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ میلادی نظریه خودش رو با نام “نظریه انتخاب شغلی” توسعه داد و در کتاب “روانشناسی انتخاب شغلی” در سال ۱۹۵۹ منتشر کرد. هالند معتقد بود که انتخاب شغل یکی از جنبههای مهم شخصیته و میتونه به تیپهای شخصیتی افراد مربوط بشه.
هالند بر این باور بود که افراد با محیطهای کاری خاصی سازگارتر هستن و اگه این سازگاری بین شخصیت و محیط شغلی وجود داشته باشه، احتمال موفقیت و رضایت شغلی بیشتره.
تحلیل تست هالند
در آزمون جان هالند، افراد به شش دسته اصلی تقسیمبندی میشن که به کدهای RIASEC معروف هستن. حالا تست هالند برای چه کسانی مناسبه؟ باید گفت همه کسانی که میخوان مسیر درستی رو برای آینده خودشون انتخاب کنن.
با استفاده از این تقسیمبندی، شما میتونین بفهمین که شخصیتتون برای چه شغلی مناسبتره و با توجه به اون، رشته تحصیلی خودتون رو در دانشگاه انتخاب کنین. در ادامه هر کدوم از این شخصیتها رو بررسی میکنیم.
واقعگرا (Realistic – R)
تیپ شخصیتی واقعگرا در تست هالند، یکی از شش تیپ شخصیتیه که به افراد با تمایلات عملی و فنی اشاره داره. این تیپ شخصیتی به افرادی اطلاق میشه که تمایل دارن با اشیا، ابزار، ماشینآلات و محیطهای فیزیکی کار کنن و کمتر به فعالیتهای ذهنی، اجتماعی، یا هنری علاقهمند هستن.
از نقاط قوت این افراد، میشه به مهارتهای فنی و عملی قوی، توانایی کار مستقل، تمرکز بر جزئیات و نتایج ملموس و از نقاط ضعف، به ضعف در کارهای تیمی، تعاملات اجتماعی پیچیده و مهارت پایینتر در کارهای خلاقانه اشاره کرد.
افراد با تیپ شخصیتی واقعگرا، به مشاغلی علاقهمند هستن که شامل فعالیتهای عملی، فیزیکی، فنی و مکانیکی باشن. این مشاغل معمولاً به مهارتهای دستی، حل مسائل فنی و کار با ابزار و ماشینآلات نیاز دارن و شامل تعاملات اجتماعی کمتری میشن.
جستجوگر (Investigative – I)
تیپ شخصیتی جستجوگر در آزمون جان هالند، به افرادی اشاره داره که علاقهمند به کاوش، تحلیل، تحقیق و حل مسائل پیچیده هستن. این افراد معمولاً کنجکاو، منطقی و تحلیلگر هستن و به جای فعالیتهای عملی یا اجتماعی، تمایل دارن در محیطهایی کار کنن که به اونها امکان استفاده از ذهن و قدرت تفکر و تحقیقشون رو بده.
از نقاط قوت این تیپ، میشه به تواناییهای بالا در تحقیق و تحلیل، دقت زیاد، تمرکز بر جزئیات و قدرت تفکر انتقادی و از نقاط ضعفشون، میشه به مهارت پایین در کارهای تیمی و عملکرد پایین در موقعیتهای اجتماعی اشاره کرد.
هنری (Artistic – A)
این دسته از افراد، خلاق، بیانگر و به دنبال فعالیتهای هنری و خلاقانه هستن. اونها علاقهمند به خودابرازی، نوآوری و خلق آثار هنری و فرهنگی مختلفن و از این کار نهایت لذت رو میبرن. معمولا از فعالیتهای روتین و ساختارمند اجتناب میکنن و در محیطهایی که به اونها آزادی خلاقیت و بیان فردی رو میده، بهترین عملکرد رو دارن.
خلاقیت و نوآوری بالا، توانایی در خودابرازی و خلق آثار جدید، حساسیت به جزئیات و زیباییشناسی از نقاط قوت اونهاست. از نقاط ضعفشون هم میشه به عملکرد ضعیف در محیطهای ساختارمند و روتین اشاره کرد.
اجتماعی (Social – S)
افرادی که از کمک کردن به دیگران، آموزش، مشاوره و تعاملات اجتماعی لذت میبرن، در تست هالند جزو دسته اجتماعی هستن. این افراد تمایل دارن در محیطهایی کار کنن که به اونها اجازه میده با دیگران ارتباط برقرار کرده، بهشون کمک کنن و در بهبود زندگی دیگران نقش داشته باشن. اونها معمولاً از فعالیتهای تکراری و فنی دوری میکنن و به فعالیتهای مشارکتی و تعاملی تمایل دارن.
نقطه قوتشون چیه؟ مهارتهای ارتباطی و همدلی بالا، توانایی کار تیمی، مسئولیتپذیری اجتماعی و توانایی در آموزش و مشاوره.
نقطه ضعفشون چطور؟ ممکنه در محیطهای ساختارمند و فنی عملکرد کمتری داشته باشن و نتونن اون طوری که باید وظایفشون رو به انجام برسونن.
متهور (Enterprising – E)
در تست هالند، این گروه عاشق رهبری، قانع کردن دیگران و کارهای تجاری و مدیریتی هستن. اونها اغلب به دنبال موقعیتهایی هستن که بتونن تاثیرگذار باشن. این افراد دوست دارن در محیطهای پویا و چالشبرانگیز فعالیت کنن و از تواناییهای خودشون در متقاعدسازی و مذاکره بهره ببرن.
اونها معمولاً دارای انرژی بالا، اعتماد به نفس زیاد و مهارتهای بینفردی قوی هستن و دنبال فرصتهای رهبری و مدیریت میگردن.
نقاط قوت اونها مهارتهای رهبری و متقاعدسازی بالا، اعتماد به نفس و جاهطلبی، توانایی مدیریت تیمها و پروژهها و تمرکز بر اهداف بلندمدته.
از نقاط ضعفشون هم میشه به عملکرد ضعیف در کارهای تکراری و فنی اشاره کرد.
قراردادی (Conventional – C)
تیپ شخصیتی قراردادی در نظریه هالند، مربوط به افرادی میشه که به کارهای ساختارمند، دقیق و منظم علاقهمند هستن. این افراد از انجام کارهای تکراری، پیروی از قوانین و دستورالعملها و کار در محیطهای سازمانیافته لذت میبرن و عملکرد خیلی بهتری رو میتونن از خودشون نشون بدن.
اونها معمولاً به فعالیتهایی که نیاز به دقت، توجه به جزئیات و مهارتهای سازمانی دارن علاقهمند هستن و در این محیطها عملکرد بالاتر و بیشتری دارن.
نقطه قوت این افراد، دقت و توجه به جزئیات، مهارتهای سازمانی و مدیریتی قوی، توانایی پیروی از قوانین و روالهای مشخصه. از نقاط ضعفشون هم میشه به عملکرد ضعیف در محیطهای غیرسازمانیافته و پیشبینیناپذیر اشاره کرد.
چرا باید تست هالند رو انجام بدیم؟ فواید تست هالند چیه؟
وقت گذاشتن برای تستهایی مثل تست هالند یا MBTI، مزایای زیادی داره از جمله کمک به تصمیمگیری راحت. با استفاده از این تستها، شما خودتون رو بهتر میشناسین و میتونین انتخابهای بهتری داشته باشین. در ادامه به چند مورد از این مزایا اشاره میکنیم:
شناسایی استعدادها و علایق فردی
تست هالند کمک میکنه تا افراد، تیپ شخصیتی و علایق شغلی خودشون رو بهتر بشناسن. این شناخت باعث میشه که بر اساس نقاط قوت و تمایلاتشون، مسیر شغلی و تحصیلی مناسبی رو انتخاب کنن. مثلاً، کسانی که تیپ شخصیتی هنری دارن، میتونن مشاغل و رشتههای خلاقانه مثل هنرهای تجسمی یا نویسندگی رو انتخاب کنن.
افزایش رضایت شغلی
تحقیقات نشون داده انتخاب مشاغلی که با تیپ شخصیتی و علایق افراد هماهنگ باشه، رضایت شغلی بالاتری ایجاد میکنه.
تست هالند میتونه کمک کنه که آدمها مشاغلی رو انتخاب کنن که با ارزشها، تمایلات و تواناییهاشون همخوانی داره.
افزایش آگاهی فردی
تست هالند به دانشآموزان کمک میکنه که آگاهی بیشتری از خودشون داشته باشن و بفهمن که توی چه محیطهایی بهتر عمل میکنن. این آگاهی میتونه به افراد کمک کنه که در تصمیمگیریهای شخصی و حرفهای خودشون هوشمندانهتر عمل کنن.
استفاده از تست هالند در انتخاب رشته
وقتشه بریم سراغ اصل مطلب؛ یعنی داشتن انتخاب رشته موفق با تست هالند. تا اینجای مقاله شما با اهمیت این تست و تیپهای شخصیتی مختلف اون آشنا شدین؛ اما بعد از فهمیدن تیپ شخصیتیمون، چطوری بفهمیم چه رشتههایی مناسب ماست؟
در جدول زیر میتونین این موضوع رو مشاهده کنین.
تیپ شخصیتی | رشته مناسب |
واقعگرا | مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی برق، علوم ورزشی، مهندسی کشاورزی، تعمیرات خودرو، معماری، مهندسی صنایع، کاردانی فنی و حرفهای، کاردانی پرستاری |
جستجوگر | زیستشناسی، شیمی، فیزیک، ریاضیات، مهندسی پزشکی، داروسازی، علوم آزمایشگاهی، زمینشناسی، مهندسی نرمافزار، اقتصاد |
هنری | طراحی گرافیک، سینما و تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی، معماری داخلی، نویسندگی خلاق، طراحی لباس، عکاسی، کارگردانی، هنرهای نمایشی |
اجتماعی | روانشناسی، آموزش و پرورش، مشاوره، علوم اجتماعی، مددکاری اجتماعی، پرستاری، مدیریت آموزشی، توانبخشی، زبانشناسی، آموزش کودکان |
متهور | مدیریت بازرگانی، حقوق، بازاریابی، روابط عمومی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت کارآفرینی، سیاستگذاری عمومی، مدیریت جهانگردی، مدیریت کسب و کار، مدیریت مالی |
قراردادی | حسابداری، مدیریت اداری، مدیریت مالی، فناوری اطلاعات، مدیریت زنجیره تامین، آمار، کتابداری، مدیریت بیمه، دفترداری، مهندسی صنایع (مدیریت سیستمها) |
سخن پایانی
شناختن خودمون، علایق و ارزشهامون، یکی از مهمترین کارهاییه که باید برای اولویتبندی انتخاب رشته کنکور انجام بدیم و همچنین در تمام طول زندگی پیگیرش باشیم.
تست هالند و تستهای شبیه اون، به ما کمک میکنه که درک بهتری از خودمون پیدا کنیم و بتونیم مسیرهایی رو در زندگی انتخاب کنیم که هم ازش لذت ببریم، هم شانس موفقیت بالاتری در اونها داشته باشیم.
برای خواندن مطالب آموزشی بیشتر به صفحه مقالات سر بزید.