تحصیل، یکی از مهم ترین عوامل مفید و موثر در مسیر شغلی هر شخص و موفقیت وی در زندگی به شمار میآید و انتخاب مکان تحصیل نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. دانشگاه آزاد اسلامی یکی از انواع دانشگاهها در ایران است که تحصیل در دانشگاه آزاد مانند سایر دانشگاهها دارای مزایا و معایب خاص خود است که در این مقاله از سایت ذهن آتی به بررسی آنها خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
معرفی دانشگاه آزاد اسلامی
یکی از انواع دانشگاهها در ایران، دانشگاه آزاد اسلامی است که در سال 1361 تأسیس شده است که امروزه به یکی از معتبرترین و وسیع ترین مراکز آموزش عالی در کشور تبدیل شده است و سالانه تعداد دانشجویان زیادی را پذیرش میکند. مزایای تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی سبب شده است تا داوطلبان زیادی این دانشگاه را جهت ادامه تحصیل انتخاب کنند.
دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر آسان بودن شرایط پذیرش نسبت به دانشگاههای دولتی، معمولاً امکانات متعددی را در اختیار دانشجویان خود قرار میدهد. در حال حاضر 530 دانشگاه آزاد اسلامی در کشور وجود دارد و هزاران دانشجو در حال ادامه تحصیل در این دانشگاهها هستند.
تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از معتبرترین و محبوب ترین انواع دانشگاهها در کشور است که طیف متعدد و وسیعی از رشتههای تحصیلی را در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میدهد. امروزه بالغ بر 16 هزار دانشجوی کارشناسی، 3 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد و 5 هزار دانشجوی دکتری در دانشگاههای آزاد کشور مشغول به تحصیل هستند. دانشگاه آزاد از رتبه علمی خوبی در بین دانشگاههای کشور برخوردار است.
هزینه اداره و مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی از شهریه دانشجویان تأمین میشود. این دانشگاهها در قبال هزینه ای که از دانشجویان خود دریافت میکنند، شرایط مطلوب و امکانات تحصیلی و رفاهی متعددی را برای دانشجویان فراهم میکنند. خوشبختانه دانشگاه آزاد در تمامی شهرهای بزرگ و کوچک کشور شعبه دارد؛ به همین خاطر دانشجویان دغدغه ای برای تحصیل در سایر شهرها نخواهند داشت.
معایب تحصیل در دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد اسلامی، به عنوان بزرگترین دانشگاه غیردولتی ایران، مزایا و معایب خاص خود را برای تحصیل دارد. در کنار مزیتهایی مثل تنوع در رشتهها و مقاطع تحصیلی، پذیرش آسان، امکان تحصیل در واحدهای مختلف و وجود امکانات آموزشی و رفاهی مطلوب، معایبی نیز وجود دارد که باید پیش از انتخاب این دانشگاه در نظر داشته باشید.
بعضی از معایب تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی عبارت اند از:
- هزینه بالا: شهریه دانشگاه آزاد به طور قابل توجهی بسیار بیشتر از دانشگاههای دولتی در کشور است. همین امر میتواند برای اکثر دانشجویان، به خصوص خانوادههای کم درآمد، مشکل ایجاد کند.
- کیفیت آموزشی نامنظم: کیفیت آموزش در واحدهای متعدد دانشگاه آزاد اسلامی یکسان نیست. بعضی از واحدها از اساتید مجرب و امکانات آموزشی مناسب برخوردار هستند، در حالی که برخی دیگر، کیفیت آموزش پایینی دارند.
- تعداد زیاد دانشجو: در بعضی از واحدهای دانشگاه آزاد، تعداد دانشجویان در هر کلاس درس زیاد است. همین امر میتواند منجر به پایین آمدن کیفیت آموزش و کم شدن تمرکز دانشجویان شود.
- معتبر نبودن مدرک در برخی رشتهها: مدرک دانشگاه آزاد اسلامی در بعضی رشتهها، به خصوص در خارج از کشور، به اندازه مدرک دانشگاههای دولتی از اعتبار خوبی برخوردار نیستند.
- مشکلات مربوط به مدرکگرایی: بعضی از واحدهای دانشگاه آزاد به جای اینکه بر کیفیت آموزش تمرکز داشته باشند، به مدرکگرایی روی آورده اند. همین امر منجر به پایین آمدن ارزش علمی مدرک این دانشگاه در بعضی از رشتهها شده است.
- عدم وجود تعهد شغلی: دانشگاه آزاد برخلاف دانشگاههای دولتی هیچ تعهدی برای اشتغال دانشجویان خود ندارد. همین امر میتواند برای دانشجویانی که بعد از فارغ التحصیلی به دنبال شغل مناسب میگردند، مشکل ایجاد کند.
دانشجویان باید پیش از انتخاب دانشگاه، تمام جوانب را به دقت و با تمرکز زیاد بررسی کنند و با توجه به شرایط خود، بهترین تصمیم را در این خصوص بگیرند. البته برای این کار توصیه میشود که با مشاورین انتخاب رشته مشورت داشته باشید تا آنها بتوانند به خوبی شما را درخصوص انتخاب رشته دانشگاه آزاد راهنمایی کنند.
مزایای تحصیل در دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بزرگ ترین دانشگاه غیرانتفاعی در ایران، در کنار معایبی که دارد، مزیتهای قابل توجهی نیز برای دانشجویان خود ارائه میدهد. بعضی از این مزایا عبارت اند از:
- دسترسی آسان به آموزش عالی: دانشگاه آزاد اسلامی در اکثر شهرهای ایران شعبه دارد و همین امر، امکان تحصیل در این دانشگاه را برای اشخاص ساکن در مناطق مختلف کشور فراهم میکند. همچنین، پذیرش در دانشگاه آزاد در مقایسه با دانشگاههای دولتی آسانتر است و داوطلبان میتوانند با شرایط مختلف، به راحتی در آن ثبت نام کنند.
- تنوع رشتهها و مقاطع تحصیلی: دانشگاه آزاد اسلامی، طیف وسیعی از رشتهها را در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میدهد. همین امر به دانشجویان این امکان را میدهد تا در رشته دلخواه خود و در مقطع تحصیلی مورد نظرشان تحصیل کنند.
- امکان تحصیل به صورت حضوری و غیرحضوری: دانشگاه آزاد اسلامی امکان تحصیل به طور حضوری و غیرحضوری را برای دانشجویان خود فراهم کرده است. همین امر به دانشجویانی که شاغل هستند و یا به هر علتی نمیتوانند در کلاسهای درس به طور حضوری حاضر شوند، کمک میکند تا بتوانند بدون مشکل ادامه تحصیل دهند.
- ارائه خدمات رفاهی به دانشجویان: دانشگاه آزاد اسلامی خدمات رفاهی متعددی از جمله خوابگاه، وام دانشجویی، سلف سرویس و … را به دانشجویان ارائه میدهد.
- ارتباطات بینالمللی: دانشگاه آزاد با دانشگاههای متعدد در سایر کشورها نیز ارتباط دارد و دانشجویان میتوانند در صورت تمایل برای ادامه تحصیل به این دانشگاهها اعزام شوند.
در آخر، انتخاب دانشگاه مناسب برای تحصیل یک تصمیم شخصی است و باید با توجه به شرایط و اولویتهای هر شخص گرفته شود.
سخن پایانی
در حال حاضر بسیاری از دانشجویان به علل متعدد، دانشگاه آزاد را برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند. علاوه بر مزیتهای تحصیل در دانشگاه آزاد، کاهش هزینههای وارده بر خانواده از لحاظ هزینههای رفت و برگشت، دوری از محیط زندگی و … از جمله علل انتخاب این دانشگاهها توسط داوطلبان است. در کل، شرایط تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی، امکان تحصیل دانشجویان را آسان کرده و فرصتهای مناسبی را پیش روی آنها قرار میدهد. انتخاب این دانشگاه برای ادامه تحصیل بستگی به شرایط زندگی، امکانات، معیارها و علایق هر شخص دارد.
برای خواندن مطالب آموزشی بیشتر به صفحه مقالات سر بزنید.