چه حسی پیدا می کنید اگر بعد از ماه ها مطالعه و تست و تلاش برای کنکور فقط به خاطر استرس کنکور نتونید به نتیجه دلخواهتون برسید؟ متاسفانه هرسال افراد زیادی با وجود تلاش زیاد و سطح عملی بالاشون به دلیل استرس و فشار روانیبالا از پس سوالات برنمیان و خیلی زود جلسه آزمون رو ترک می کنن.
برای همین باید بدونید برای موفقیت در کنکور صرفا درس خوندن کافی نیست. مدیریت استرس یکی از موارد مهمیه که برای رسیدن به موفقیت و نتیجه دلخواه بهش نیاز دارید. اما بخشی از مدیریت استرس کنکور مربوط به قبل جلسه کنکوره و بخشی از اون هم مربوط به خود جلسه کنکور میشه. درواقع بهتره قبل از جلسه کنکور شروع به انجام کارهایی برای مدیریت و کنترل استرستون بکنید. با توجه به تعریف سازمان بهداشت جهانی استرس یعنی :
استرس را می توان به عنوان حالتی از نگرانی یا تنش روانی ناشی از یک موقعیت دشوار تعریف کرد. استرس یک واکنش طبیعی انسان است که ما را به مقابله با چالش ها و تهدیدهای زندگی مان ترغیب می کند. همه افراد تا حدودی استرس را تجربه می کنند. با این حال، روشی که ما به استرس واکنش نشان می دهیم، تفاوت زیادی در رفاه کلی ما ایجاد می کند.
چگونه سر جلسه کنکور استرس نداشته باشیم؟
- تسلطت رو بالا ببر
اگر بهتون بگم می خوام ازت جدول ضرب بپرسم احتمالا به هیچ وجه احساس اضطراب و استرس نخواهید داشت و مهم ترین دلیش هم سال ها تکرار و حفظ شدن جدول ضربه که باعث میشه تسلط بالایی در این مورد داشته باشید . در هر آزمون و امتحانی که شرکت کنید هرچقدر مسلط تر باشید بدون شک استرس کمتری خواهید داشت. پس اولین چیزی که می تونه استرس شما رو کاهش بده تمرین ، تکرار ، مرور و درنهایت تسلط بالاست .
پس حتما تایمی از مطالعه اتون رو به مرور مطالب خوانده شده اختصاص بدید تا مطالب به خوبی براتون جا بیوفته و بتونید با آرامش و اعتماد به نفس بیشتری سراغ سوالات برید.
شما می توانید با زدن تست سنجشی استرسی که ناشی از کمبود زمان است را کاهش دهید
- فضای کنکور رو شبیه سازی کن
آزمون دادن از واجبات سال کنکوره . اما علاوه بر آزمون های درطول سال یک الی دو ماه پایانی اهمیت ویژه تری برای آزمون و تمرین دارن. موضوع مهمی که باید بهش توجه کنید شبیه سازی جلسه آزمون هاتون به کنکوره . لباس بیرون بپوشید ، روی صندلی گرم و نرمتون نشنید و صندلی رسمی تری رو انتخاب کنید ، زمان بگیرید و تا جایی که ممکنه تمام شرایط رو شبیه به جلسه کنکور کنید. این کار باعث میشه شما به چنین شرایطی تا حدی عادت کنید و در نهایت استرس کمتری رو تجربه می کنید.
- واقع بین باش
این کاملا طبیعیه که هر انسانی درکنار تمام نقاط قوتش نقاط ضعف هم داشته باشه .درعین حال که تلاشتون رو برای رفع نقاط ضعف می کنید باید بدونید برای رسیدن به رشته مورد علاقه اتون نیاز به برطرف کردن همه اون ها ندارید. گاهی استرس بالا به خاطر فکوس زیاد روی نقاط ضعف باعث میشه حتی از پس همون سوالاتی که بلدید هم برنیایید. استرس و نگرانی نرسیدن به درصدهای بالا می تونه شما رو از درصدای متوسط هم محروم کنه. پس قبل از کنکور با توجه به نقاط قوت و ضعف در هردرس برای خودت درصد حدودی مشخص کن و ببین برای رسیدن به چنین درصدی حدودا به چند سوال باید جواب بدی. به طور مثال برای رسیدن به درصد ۵۰ باید به ۵ سوال از هر ۱۰ سوال جواب داد و این یعنی کاملا طبیعیه که نتونید به نیمی از سوالات جواب بدید و از قبل دونستن این مسئله باعث میشه با دیدن سوالاتی که بلد نیستید استرس نگیرید.
- از افکار منفی دوری کن
دیدن نیمه پر لیوان همیشه به شما حس خوب و مثبتی میده اما متاسفانه تمرکز اکثر افراد همیشه روی نیمه خالی لیوانه. برای داشتن حس بهتری نسبت به خودتون و کاهش نگرانی هاتون استعداد و توانایی ها و میزان تلاشی که کردید رو ببینید و بابتشون قدردان باشید. حتی اگر فکر منفی به سراغتون اومد با جمله مثبتی حواستون رو پرت کنید و به خودتون با جملات مثبت انرژی بدید . توانایی ها و کارهایی که کردید رو ببنید. درست کردن لیستی از کارهایی که انجام دادید هم کمکتون می کنه تا بهتر در جریان فعالیت هاتون قرار بگیرید و بابتش از خودتون تشکر کنید.
- ورزش و مدیتیشن رو فراموش نکن
انجام ورزش های سبک مثل ورزش های کششی یا پیاده روی روزانه می تونه استرس شما رو کاهش بده. و همچنین مدیتیشن می تونه افکار منفیتون رو دور کنه و بهتون حس بهتری بده. برای مدیتیشن آهنگ آروم و بی کلامی بزارید چشماتون رو ببنید جایی آروم بنشینید و سعی کنید به هیچ چیز فکر نکنید. برای این کار می تونید رو دم و بازدمتون تمرکز کنید.
- از پزشک کمک بگیر
استرس بعضی دانش آموزان از حد می گذره و حالت نرمالی نداره . درواقع هیچ راه حلی برای این ها جوابگو نیست و این حس تمام زندگیشون رو تحت تاثیر قرار میده که در این شرایط بهتره به پزشک مراجعه کنند تا پزشک با تغییر رژیم غذایی و یا تجویز بعضی داروها استرس شما رو کنترل کنه. این تقریبا آخرین راه حلیه که در مقابل استرس وجود داره.
مدیریت استرس سر جلسه کنکور
کنترل استرس یک مهارت است که شما با شرکت در ازمون های ازمایشی می توانید این مهارت را کسب کنید. راه های کنترل استرس کنکور زیاد هستند ذهن آتی در این بلاگ ۴ راه اصولی را به شما اموزش داده است.بهتر است که این ۴ روش را در ازمون های ازمایشی تمرین کنید.
- حواست باشه شرایط یکیه
هرسال دانش آموزان زیادی علی رغم تسلطی که داشتند حدودا یه ساعت بعد از شروع آزمون جلسه رو ترک می کنن. درواقع رو به رو شدن با درس سخت یا چند سوال سخت اول دفترچه باعث ناامیدی و تسلیم شدن این افراد میشه. طراح کنکور که به خوبی از این قضیه آگاهه گاهی اولین درس دفترچه یا ۵_۶ سوال اول درس رو به سوالات سخت اختصاص میده و همین موضوع باعث قطع امید خیلیا میشه. باید بدونید این شرایط برای کل افراد حاضر در جلسه یکسانه. وقتی سوالی سخت باشه اکثر شرکت کننده ها حتی رتبه برترها هم از حلش صرف نظر می کنن و این فقط شما نیستید که اون سوال رو بلد نیستید. و به همین ترتیب میانگین کاهش پیدا می کنه. به طور مثال اگر سوالات ریاضی یک سال آسون باشه میانگین درصد رتبه های برتر چیزی حدود ۷۰_۸۰ است و اگر سال دیگر سطح سوالات سخت شود میانگین به ۶۰ یا حتی ۵۰ کاهش پیدا می کند. و این کاملا طبیعیه که درصد شما هم با توجه به سختی سوالات کمتر از حد انتظارتون باشه. یادتون باشه شما با سایر شرکت کننده هایی مقایسه می شوید که مثل شما به سوالات سخت جواب ندادند.
- به داوطلبان دیگر نگاه نکن
درکنار همه ی داوطلبان درس خون کنکوری داوطلبانی هم هستند که فقط برای تفریح کنکور میدن. حالا تصور کنید بغل دستی شما جز همین دسته باشه و همه سوالاش رو شانسی پر کرده باشه و شما با دیدنش فکر کنید چقدر سوالات بیشتری نسبت به شما جواب داده و روحیه اتون رو ببازید. یا برعکس دیدن کسی با پاسخبرگ خالی باعث احساس غرور و آرامش کاذب بشه و شما با جدیتی که باید آزمون ندید.
برای همین بهتره در جلسه کنکور تمام توجهتون رو روی برگه خودتون بزارید و با هیچ کدوم از اطرافیانتون کاری نداشته باشید.
- اول به سوالات آسون جواب بده
نیازی نیست تک تک سوالات رو به ترتیب حل کنید و جلو برید .اول سوالات آسون رو حل کنید و حل سوالات سخت و زمان بر رو به تایم اضافه موکول کنید.. اینجوری تو تایم کمتری به حداقل درصد قابل قبولی میرسید و خیالتون راحت تر میشه و می تونید با آرامش بیشتری تو تایم اضافه سراغ سوالات سخت و زمان بر برید و تا آخر زمان آزمون درصدتون رو افزایش بدید.
- تا ۱۰ بشمار
اگر استرس زیادی داشتید برای چند ثانیه همه چیز را کنار بزارید. چشماتون رو ببندید چند نفس عمیق بکشید و تا ۱۰ بشمارید. این کار باعث میشه برای چند ثانیه از جو فاصله بگیرید و کمی آروم تر می شوید.
- آب بنوش
نوشیدن آب هم می تونه باعث کاهش استرستون بشه اما حواستون باشه زیاده روی نکنید و خیلی کم آب بخورید.
داشتن یک مشاوره کنکور خوب می تواند به مدیریت استرس شما کمک کند.اگر خیلی برای کنکور استرس دارید می توانید از کمک یک مشاوره کنکوری خوب استفاده کنید. برای شناسایی همچین مشاوری نیاز به یک چک لیست دارید تا بتوانید مناسب ترین مشاور را برای خود انتخاب کنید.به چک لیست زیر سر بزنید.